KVAKOVCE: Obecné zastupiteľstvo chce vyhlásiť referendum o odvolaní starostu

10.03.2011 Vranov nad Topľou

Kvakovce/Prešov 10. marca (TASR) – Od komunálnych volieb uplynuli necelé štyri mesiace a v obci Kvakovce, okres Vranov nad Topľou, chce obecné zastupiteľstvo i skupina občanov, odvolať z funkcie starostu. Ako dôvod uvádzajú netransparentnosť, údajné nehospodárne využívanie obecných peňazí a nerešpektovanie platných uznesení zastupiteľstva.
      Zástupcovia Občianskej iniciatívy obce Kvakovce a obecného zastupiteľstva dnes na stretnutí s novinármi v Prešove informovali, že chcú zorganizovať referendum o odvolaní starostu Vladislava Kolesára, ktorého obyvatelia v novembri potvrdili vo funkcii.
      Spolupráca starostu s obecným zastupiteľstvom vraj nebola dobrá už od začiatku. Podľa poslanca Viktora Humeníka im napriek uzneseniu odmietol predložiť uhradené faktúry za predchádzajúci rok. Vo februári zvolili za hlavného kontrolóra obce Radovana Kapraľa a ten pri predbežnej kontrole údajne zistil viaceré nedostatky, o ktorých informoval zastupiteľstvo 7. marca.
      Podľa zistení kontrolóra si mal napríklad starosta istý čas neoprávnene bez súhlasu zastupiteľstva vyplácať mzdu a odmenu, čím vraj obci vznikla škoda 8777 eur. Podozrivá je vraj aj ďalšia faktúra za približne 10.000 eur za práce na odstraňovaní škôd po povodniach, ich rozsah údajne nekorešponduje so skutočnosťou.
      Poslancom i občianskym aktivistom sa zdá byť neprimerané aj to, že obec za školenia a semináre zaplatila v roku 2010 viac ako 9200 eur. Podľa aktivistu Antonia Janeva neprimerané sa zdajú byť nákupy rôznych propagačných materiálov, ako manikúrové nožničky s gravírovaním za 12 eur alebo kravaty s erbom obce za 22,32 eura či predražené plagáty.
      Občanom sa nepáčilo ani množstvo alkoholu, ktoré podľa predložených kópií faktúr obec nakupovala. Pobúrili ich informácie o mesačných platbách za mobilný telefón starostu. Rekordná mesačná platba vraj vyšla na 415 eur.
      \"Ja som myslela, že skolabujem na tej schôdzi, keď som to počula, to bolo strašné dačo, tie cifry. Ja beriem dôchodok 218 eur a on si dovolí zaplatiť jednu faktúru za mobilný telefón vyše 400 eur,\" povedala pre TASR obyvateľka obce Mária Kvasilová. Verí, že referendum bude, a zúčastní sa na ňom dosť ľudí.
      \"Boli sme zhrození, keď sme sa dozvedeli veci z tejto správy. Jednomyseľne sme starostovi vyjadrili nedôveru a ešte do Veľkej noci by sme chceli zrealizovať referendum o jeho odvolaní z funkcie,\" konštatoval Humeník. Zdôraznil, že zistené skutočnosti sú závažného charakteru a preto sa zastupiteľstvo uznieslo, že podá podnet na okresnú prokuratúru.
      TASR sa snažila získať aj reakciu starostu Vladislava Kolesára, ten však podľa pracovníčky obecného úradu dnes čerpá dovolenku. Zastihnúť sa ho nepodarilo ani na jeho mobilnom čísle.
 

Vyberte región